Costa Bolla ajándék webshop, női és férfi karóra, művészellátó webáruház

Online Pénztárca beváltás: 10.000Ft-ként 500Ft OP beváltható (bővebben itt) 

Vízálló óra, antiallergén óra, divatóra, okosóra, sportóra, svájci óra, elegáns férfi és női karóra

Művészkészlet, festőkészlet, rajzkészlet

Blogok

Lesz-e óraátállítás ősszel, 2023. októberben Magyarországon? A nyári vagy a téli időszámítás jobb? Egy hétköznapi ember válasza.

Időzónák Európában

Az utóbbi években sokszor felvetődött, hogy van-e értelme az óraátállításoknak. Erről több tudományos és féltudományos cikk megjelent már. A másik dolog, ami sokakat foglalkoztatott az elmúlt években, hogy Magyarországon mikor lesz az utolsó óraátállítás. A Föld különböző országai különböző időzónákba esnek. Magyarország a Kelet-európai idő szerint állítja be az időt, de ennek is van egy Kelet-európai nyári idő változata. Erről többet a Wikipédia időzónákkal foglalkozó írásában olvashatunk.

Van-e oka annak, hogy az óraátállítás megszűnik?

Az Európai Bizottság 2018. szeptember 12-én elfogadott javaslata alapján az óraátállítás 2019-ben megszűnt volna a tagállamokban aszerint, hogy az adott tagállam melyik időzónához kötelezte volna el magát, de 2019. márciusban áttették 2021-re a "döntés évét". Úgy tűnik, hogy sok, ennél fontosabb esemény miatt nagyobb az esély 2023-ra.

Magyarországon, magyarként melyik időzónát választanám?

Az időzónáktól függetlenül elmondható, ami Kozma Orsi „Változik a világ” énekében is benne van, hogy nyáron „Túl gyorsak az éjszakák”, míg télen éppen ennek az ellenkezőjével találkozunk (a nappalok rövidek, és az éjszakák hosszúak).

Nyáron jó kezdeni a napot a hajnal csendjében, amikor már világos van, a természet már felébredt többnyire, de az emberek nagy része még alszik. A napkezdés lehet egy kellemes kaszálás, vagy séta a közeli erdőben, esetleg kutyasétáltatás, vagy éppen kocogás. Este pedig szívesen marad fenn az ember a barátai körében egy kerti partin a későn lenyugvó nap utolsó simogatását élvezve. A nyári időszámítás mindehhez jól illeszkedik, tartalmasan kitöltve a napot, és a pihenésre is marad kellő idő.

Ahogyan haladunk a tél felé, egyre szürkébb, sőt egyre feketébb minden, amit csak a néha-néha beköszönő indián nyár, vagy később az első hópihe tör meg. Az óraátállítással a délutáni feltöltődésünk egy órával megrövidül, amit a reggel kapott - sokszor feleslegesnek érzett - egy óra nem tud pótolni. Emlékszem annak a hangulatára, amikor egyik ősszel Németországban voltam 2 hetet az akkori munkahelyem központjában. Felüdülés volt ahogyan megtapasztaltam, hogy megközelítőleg fél órával tovább volt világos. Reggel viszont egyáltalán nem zavart, hogy ugyanennyivel később kelt fel a nap.

Lesz-e óraátállítás 2021 őszén? Utolsó óraátállítás lesz-e?

A COVID járványhelyzet miatt 2021-ben nem sikerült megfelelően előkészíteni az ezzel kapcsolatos intézkedéseket az Európai Unióban, így várhatóan minden tagállam a téli időszámításra átállást fogja alkalmazni 2021. október végén. Talán 2022-ben már tisztábban fogunk látni.

Mit tegyünk addig is?

Ha már úgyis sok sötét időszak jön, akkor legalább a személyes időmérőnk, a karóránk vidítson fel. Válogassunk a Costa Bolla webshop legkülönbözőbb karórái közül:

Női karóra és férfi karóra a Costa Bolla webáruházban