Fenntarthatósági irányelvek a Costa Bolla webshopnál

A Costa Bolla webáruház elkötelezett híve a fenntarthatósági irányelveknek, céloknak, feladatoknak, melyeket - többek között - a következőképpen igyekszünk végrehajtani:

 

1. Beérkező (import, nagyker) csomagolóanyagok (főleg dobozok) újrafelhasználásának vizsgálata, alkalmazása.

2. A csomagok utaztatásának lehetőség szerinti optimalizálása (pl. észszerű határokon belül saját kiszállítás, gyűjtő kiszállítás).

3. Előre utalás előnybe helyezése (ennél kezelési költséget nem számítunk fel) olyan fizetési módokkal szemben, ahol a pénzmozgás többszörös áttéten keresztül valósul meg, kezelési költség halmozódással.

4. Módosítottuk a céglogót szürkeárnyalatosra és light betűtípusra, hogy csökkentsük az ökolábnyomunkat ezáltal is.

5. Telephelyünkön több, mint száz cserje beültetése történt meg 2022 tavaszán mindamellett, hogy az elmúlt években a biodiverzitás kialakítására törekedtünk. Virágos növényekkel a méhek, madarak életterét bővítettük, mely már most érezteti hatását, mert a növények sokszínűsége mellett a madarak köre is bővült.

6. Felelős vízfelhasználást folytatunk, víztakarékos megoldásakkal.

7. Lámpatestek cseréjével energiahatékonyságot növeltük.

8. 2023. évben napelemek kerültek telepítése. Tervezzük a megújuló energia/zöld energia nagyobb arányú bevezetését.

9. Társadalmi szerepvállalás: munkaidőn kívül önkéntes nonprofit tevékenység

10. A rendelések során igyekszünk minél zökkenőmentesebb kezelni a vevői igényeket. Eladóként fontosnak tartjuk a vevői szemléletet.

Néhány szó az ESG és SDGs mozaikszavakról

Az ESG egy néhány évtizedes múltra visszanyúló, főleg felelős befektetési szemléletből kialakuló igazi mainstream.

E (Environment) – környezetünk felelős védelme

S (Social) – társadalmi felelősségünk

G (Governance) - felelős vállalatirányítás

Egyre többen vannak, akik számára fontosak ezek az irányelvek, de például egy háború jelentősen károsítja a környezetünket, a társadalmunkat, emberi jogainkat, erőforrásainkat, jólétünket és jóllétünket.

A befektetők amikor felismerték az ESG jelentőségét, akkor elkezdtek szempontrendszereket kidolgozni. Majd ezt felismerve megalakultak a keret és normarendszer alkotók, ami által különböző ESG-keretrendszerek születtek. Az EU-s kötelező érvényű irányelv (CSRD) ezt felismerve indítványozta az egységes szabvány (ESRS) kidolgozását, melyet a tagállamoknak is be kell építeniük a saját törvényeikbe, rendeleteikbe.

Az SDG jelenthetne Soli Deo Gloria-t is (Egyedül Istené a dicsőség!), de jelen esetben az EU által megalkotott Fenntartható Fejlődési Célokról van szó (Sustainable Development Goals). A 17db cél főleg a környezettel és az emberi jogokkal foglalkozik az egész világra kiterjedően.

Egy ESG pillérhez több SDG cél tartozhat, és fordítva is, ezért sokszor szinonimaként használjuk ezeket.

Az ESG szemlélet fontos része a fokozatosság, mérlegelés (az egyik témával való túlzott törődés ne történjen egy másik téma kárára) és következetesség.